DNA-ontdekster verdwenen Argentijnen bekroond door KNAW

Nieuws | de redactie
10 april 2006 |

Vijf internationale wetenschappers en één Nederlands kunstenaar ontvangen van de KNAW de tweejaarlijkse Heinekenprijs. Van de medicus Mary- Claire King, die begin jaren negentig een methode vond om aan de hand van erfelijk materiaal uit tanden individuen te identificeren dankzij wie al meer dan vijftig tijdens de militaire dictatuur in Argentinië ‘gestolen’ kinderen met hun familie herenigd konden worden, tot kunstenaar Job Koelewijn die onder de voeten van de bezoekers verkruimelde en op de wanden van een ruimte op de Biënnale in Venetië zoetgeurend babypoeder aanbracht.
Vooraanstaand economisch historicus Joel Mokyr is een van de bekroonden. Hij werd geboren in Leiden, emigreerde naar Israël en genaturaliseerd Amerikaan. Hij studeerde economie en geschiedenis in Jeruzalem en promoveerde  aan Yale op een proefschrift over de economische geschiedenis van de Lage Landen. Hij is onder meer de hoofdredacteur van de vijfdelige Oxford Encyclopedia of Economic History en buitenlands lid van de KNAW. Een portret van de zes laureaten leest u hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK