Hooggeëerd Publiek: twee maal hbo-circus?

Nieuws | de redactie
10 april 2006 |

Kunsthogeschool Codarts en de Fontys kunstfaculteit willen beide een circusopleiding gaan verzorgen. ‘Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de markt in Nederland en in het buitenland. In januari hebben we besloten de opleiding niet bij de Dansacademie onder te brengen, maar in het theaterprofiel. We hebben ook al een beoogd artistiek leider, Samuel Jornot. We zijn nu samen druk bezig met het schrijven van een opleidingsprogramma. Dat willen we aan de Raad van Bestuur van Fontys en de NVAO voorleggen,’ vertelt Fontys-directeur Van der Vleuten. De Rotterdamse hogeschool is hogelijk verbaasd, zo laat zij ScienceGuide blijken. “Er ligt al enkele maanden een aanvraag van ons bij de NVAO. Daarin hebben wij nauw samengewerkt met de school in Montreal van de oprichter van Cirque du Soleil, die ook als artistiek supervisor een rol zal blijven spelen. Docenten uit onder andere Moskou, Berlijn en Parijs zorgen tevens voor een hoogwaardige en internationale aanpak.”  

Fontysbestuurder René van Elderen heeft er vertrouwen in. “Wij beschouwen deze opleiding als een vorm van theater. Het verbreden van de Fontysdansopleiding zodat ze ook de nieuwe circusopleiding omvat, is daarom niet aan de orde. Dit in tegenstelling tot Rotterdam waar men dit wel mogelijk acht. Fontys kiest ervoor haar hbo-opleiding circusartiest als een theateropleiding te laten accrediteren.” De Rotterdamse initiatiefnemers noemen deze analyse onzin en wijzen er op, dat er geen sprake zou zijn van een verbrede dansopleiding, terwijl dit bij de theateropleiding van Fontys wel het geval zou zijn.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK