Hoogleraar Harvard beschuldigd van antisemitisme

Nieuws | de redactie
4 april 2006 |

Een kleine, maar ongehoord invloedrijke groep van lobbyisten voor Israël zou de buitenlandpolitiek van de VS hebben “gekidnapt”. Zo zouden zij het gevaar van terrorisme groter hebben gemaakt en een cruciale rol hebben gespeeld in het debat over de oorlog in Irak. Tot deze groep van lobbyisten zouden onder meer Paul Wolfowitz behoren, als ook het Brookings Institute en The New York Times. Dit schrijft professor Stephen Walt van de Kennedy School of Governance van Harvard University in het artikel “The Israel Lobby and US Foreign Policy”. Het essay heeft veel stof doen opwaaien,  niet alleen vanwege antisemitische redeneerpatronenen en tendensen in het artikel. Want dat de machtige positie van lobby’s als AIPAC een spannend en relevant onderzoeksonderwerp is, staat ook op Harvard buiten kijf. Maar critici zeggen wel dat de gelauwerde auteur zwaar leunt op secundaire bronnen zoals krantenartikelen. De Kennedy School heeft inmiddels het logo boven het artikel laten verwijderen en duidelijk gemaakt, dat het in dit artikel gaat om de persoonlijke mening van Stephen Walt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK