Media maken mensen bevreesd

Nieuws | de redactie
3 april 2006 |

Nederlanders voelen zich onveiliger door toedoen van de media, dat is voor het eerst op basis van grootschalig onderzoek in Nederland vastgesteld. VU-student Communicatiewetenschap Eelco Brancart onderzocht voor zijn Masterthesis de berichtgeving in de media in de periode tussen 1993 en 2003, in combinatie met opiniegegevens van de Politiemonitor Bevolking. Dit laatste onderzoek wordt jaarlijks onder 50.000 Nederlanders uitgevoerd. Brancart herhaalde internationaal onderzoek op dit terrein voor het eerst met Nederlandse data. De resultaten komen overeen, maar bieden ook nieuwe inzichten voor de Nederlandse situatie. Omdat het onderzoek gebruik maakt van grootschalig opinieonderzoek (Politie Monitor) konden ook de effecten van kenmerken als leeftijd en opleiding worden meegenomen. Vrouwen, ouderen en hoogopgeleiden voelen zich het minst veilig zo blijkt uit het onderzoek. In eventueel vervolgonderzoek zou ook de berichtgeving in lokale kranten moeten worden geanalyseerd. Brancart adviseert in volgende edities van de Politiemonitor Bevolking ook vragen over mediaconsumptie op te nemen. Want als de politiek onveiligheidsgevoelens in de Nederlandse samenleving wil verminderen, is ‘meer blauw op straat’ niet voldoende.
De resultaten van zijn onderzoek ondersteunen het pleidooi dat Minister Donner van Justitie onlangs hield voor een gedragscode voor de media: “Pers en media moeten het vertrouwen in mensen, de samenleving en de toekomst bevestigen in plaats van voortdurend aan de kaak stellen.” De berichtgeving in de media over criminaliteit beïnvloedt de percepties van Nederlanders over de mate waarin criminaliteit voorkomt, criminaliteitscijfers opmerkelijk genoeg niet. Ook blijkt dat de berichtgeving via het medium televisie een grotere invloed heeft dan berichtgeving in de landelijke dagbladen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK