Opvang studenten Belarus nog niet rond

Nieuws | de redactie
21 april 2006 | Een groot aantal Europese landen is bereid vervolgde studenten uit Belarus op te vangen. Niet alleen Polen en Nederland, maar nu ook Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slowakije, Letland en Estland. In eigen land zijn goede tekenen te noteren, zoals de actie van de RUG om plaatsen op de campus vast vrij te houden voor Witrussen. LSVb-voorzitter Jonathan Mijs zegt over het beleid van het kabinet bovendien: “De bundeling van aanvragen van de studenten uit Belarus is echt een goede aanpak, want daarmee zal hun behandeling sneller kunnen.” Dat neemt niet weg dat er in deze aanpak nog een akelige snag zit.

De student zal van het regime van dictator Loekasjenko een pas of stempel in het identiteitsbewijs moeten vragen en krijgen voordat hij naar ons land zou mogen om te studeren. Mijs zegt daarom: “Onbedoeld heeft hij zo toch nog greep op hun lot en je hebt weinig fantasie nodig om te snappen hoe een student daar dan behandeld wordt. De bal ligt bij Verdonk, wat mij betreft.” Immers, het kabinet zou onderling moeten en kunnen afstemmen hoe men de studenten die het betreft ook zonder medewerking van het regime tot ons land zou kunnen toelaten.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK