Chinese universiteiten gemuilkorfd

Nieuws | de redactie
23 mei 2006 | De Chinese regering doet alles om de herdenking van de Culturele Revolutie tegen te gaan in de dagen dat deze 40 jaar geleden uitbrak. Discussies op universiteiten, websites en blogs en in andere media zijn verboden, ook uit vrees voor eisen om rechtsherstel en compensaties door slachtoffers en nabestaanden.

Tenminste twee miljoen burgers waren namelijk doodgefolterd of tot zelfmoord gedwongen. Roerganger Mao riep zijn Rode Gardes in mei 1966 op tot ‘een bombardement van de hoofdkwartieren van de contrarevolutie’ en miljoenen mensen werden verbannen naar strafkampen. Zulks om te leren van de eerlijke boeren uit het volk.

Een van hen was professor Lu Jiaxi, de president van de Academie voor Sociale Wetenschappenn, de kaderschool van de staatspartij. Hij vertelde na zijn terugkeer op zijn post in de jaren 80 aan Nederlanders: “Dat was heel nuttig, ik leerde varkens hoeden. Daar heb ik veel aan in mijn huidige functie bij het aansturen van het bureau!” Dit soort vrolijk cynisme en zijn openlijke aanklachten tegen de terugslag voor de wetenschapsbeoefening en discussie in China leidden ertoe dat hij bij de repressie van de studentenacties in 1989 opnieuw ten val werd gebracht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK