Coaching voor hoogleraren

Nieuws | de redactie
29 mei 2006 | Wordt het tijd om hoogleraren te coachen in leidinggeven en conflictmanagement? Aan Duitse universiteiten raakt men in toenemende mate van het belang hiervan doordrongen. Toch staan hoogleraren nog niet in de rij om op cursus te gaan, legt personeelscoach Christina Reinhardt van de Ruhr- Universität Bochum uit: “Veel hoogleraren weigeren cursussen te volgen over bijvoorbeeld leidinggeven of conflictmanagement. Ze bestrijden de noodzaak van de cursus niet, maar weigeren als leerlingen bij die cursus plaats te nemen en in het bijzijn van collega’s hun moeilijkheden op tafel te leggen”.

Daarom biedt de Ruhr-Universität Bochum nu persoonlijke coaching aan voor hoogleraren. De belangstelling daarvoor is groter naarmate de hoogleraar “jonger, vrouwelijker en geesteswetenschappelijker” is, aldus Reinhardt tegenover Die Welt. Daarbij is  de senioriteit van de coaches wel van belang. “Je kunt bij hoogleraren niet aan komen zetten met iemand van 40. Onze coaches hebben grote ervaring met het universitair bedrijf en worden als een soort mentor geaccepteerd”.

Uit een enquête onder 180 Duitse universiteiten van de Duitse KNAW blijkt dat gemiddeld slechts 40 euro per wetenschapper wordt uitgegeven voor persoonlijke ontwikkeling. Ook heeft maar eenvijfde van de universiteiten in de Bondsrepubliek een centraal budget voor personeelsontwikkeling. Op een conferentie van de Duitse KNAW over personeelsmanagement bleek dat er weerstand is tegen het positioneren van een hoogleraar als universitair manager. Veel hoogleraren hebben namelijk bewust voor de universiteit gekozen in plaats van het bedrijfsleven. Maar dat er het management op Duitse universiteiten beter moet, daar zijn de Duitse geleerden het wel over.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK