Islamkenner geëerd

Nieuws | de redactie
3 mei 2006 | Op 8 mei ontvangt Emeri van Donzel de Akademiepenning van de KNAW. Van Donzel is al vele jaren redacteur van The Encyclopaedia of Islam, het meest gezaghebbende naslagwerk op het gebied van de islamitische cultuur. Van Donzels grote bijdrage aan de studie van de islamitische cultuur is zijn intensieve bemoeienis met de tweede editie van deze Encyclopaedia, waarin alle facetten van de islam worden behandeld. Dit is een project van de Union Académique Internationale en verschijnt bij uitgeverij Brill te Leiden in een Engelse en een Franse editie. Van Donzel was gedurende vele jaren de Nederlandse redacteur en secretaris-generaal. Onlangs is de elfdelige Engelstalige versie voltooid.Dr. E.J. (Emeri) van Donzel  begon zijn academische carrière met de studie Indonesische taal- en letterkunde. Naast het daarvoor verplichte Arabisch en Sanskriet studeerde hij Semitische talen, onder meer de talen van Ethiopië. In de jaren vijftig en zestig werkte Van Donzel in Ethiopië. Zijn buitenlandse contacten op het terrein van godsdienst, cultuur en handel zijn altijd een belangrijk aandachtspunt van zijn wetenschappelijk werk gebleven en hij heeft er een aantal boeken over gepubliceerd. Van Donzel was van 1974 tot aan zijn pensionering in 1990 directeur van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK