“Kom op meiden, laat je zien”

Nieuws | de redactie
19 mei 2006 | Esther Raats-Coster (37) is de nieuwe Zakenvrouw van het Jaar. De basis voor haar succes is volgens haar gelegd tijdens de studententijd op de Hogere Hotelschool van de CHN in Leeuwarden. ,,In de hotellerie leer je creatieve oplossingen bedenken voor elk probleem. Het was een briljante opleiding. Ik heb er dagelijks baat bij.''

Ze is eigenaar en directeur van Bandridge Europe, een leverancier van accessoires voor audio en video. Detailhandelsketens als Dixons, Expert en Mediamarkt behoren tot de vaste, nog altijd groeiende klantenkring. Het bedrijf levert aan 45 landen en heeft verkoopkantoren in Brazilië, België, Zwitserland en Egypte. Momenteel wordt een productiebedrijf in Sri Lanka gebouwd.

Een dergelijke loopbaanontwikkeling lijkt op het eerste gezicht niet voor de hand liggend voor een ‘hotello’ maar schijn bedriegt, constateert Esther. ,,De hotelschool is een geweldige opleiding voor iedereen die in de dienstverlening actief is. Ik vind alleen de naam veel te beperkt. Maar 5 procent van de afgestudeerden is echt werkzaam in de hotellerie.” De rest waaiert uit over een heel breed scala van werkzaamheden. ,,Het gastgericht opereren werd er in gehamerd. Het enige wat ik nu hoef te doen is dat te vervangen door klantgerichtheid. Je staat er van te kijken hoe weinig bedrijven dat echt in de praktijk weten te brengen.”

Een van de gouden regels van de succesvolle onderneemster is dat een telefoon in haar bedrijf nooit vaker dan drie keer over mag gaan, voordat hij wordt beantwoord. ,,Op de hotelschool krijg je dat ook ingeprent. Als mijn werknemers mij te lang in de wacht zetten, worden ze echt niet blij van mijn reactie”, vertelt ze lachend. Aan zelfbewustzijn heeft het haar nooit ontbroken. Al op de Hogere Hotelschool wist ze dat zij de haar verleende eretitel ambieerde. ,,Leeuwarden betekent sowieso veel voor me. Op de hotelschool heb ik ook mijn man leren kennen. Die zat een jaar onder mij.” Het stel heeft nog een paar jaar op Aruba gewoond en gewerkt, voordat ze zich weer in Nederland vestigden.

In de afgelopen anderhalf jaar maakte Bandridge Europe een snelle groei door mede als gevolg van het zakeninstinct en de tomeloze gedrevenheid van de directeur. De omzet bedraagt 31,5 miljoen euro. Er werken 110 mensen. Inmiddels heeft zij plannen in Australië en Zuid-Afrika. Als rolmodel wil Esther dit jaar vooral laten zien dat ondernemende vrouwen, ook als ze kinderen hebben, het ver kunnen schoppen. ,,Kom op meiden, laat je zien”, is haar credo. Er zijn wel degelijk vrouwen, zegt ze, die het voor elkaar boksen in wat doorgaans een harde mannenwereld heet te zijn. ,,Er is mij nooit een duimbreed in de weg gelegd. Je moet alleen niet gaan weifelen. Dan staan mannen altijd direct klaar om de regie over te nemen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK