Lid HBO Raad gaat VSNU leiden

Nieuws | de redactie
15 mei 2006 |

UvA-HvA chef Sijbolt Noorda wordt in december voorzitter van de VSNU. De VSNU krijgt daarmee een voorzitter die de afgelopen jaren zeer actief was in de HBO Raad. Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-Raad reageert dan ook verheugd op de benoeming van Noorda. “Ik heb het afgelopen jaar intensief met hem samengewerkt. Hij is een trouw bezoeker van onze ledenvergaderingen. Hij kent de twee werelden, weet ook hoe je het niet moet doen: hogescholen moeten geen universiteitje spelen.

Wanneer hij voorzitter is van de VSNU, lijkt het me een mooi project om veel intensiever met elkaar te gaan samenwerken, op dat gebied valt veel te winnen. Ik heb het gevoel dat we op dit moment vooral competitief bezig zijn, waardoor anderen ook verdeel en heers kunnen toepassen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik verheug me dus op de samenwerking, en kan het ook persoonlijk goed met hem vinden”.

 

Sijbolt Jan Noorda (1945) begon zijn carrière als theoloog aan de VU, waar hij onder meer lid was van het college van bestuur. In 1990 maakte hij de overstap naar het CvB van de UvA, waar hij in 1997 voorzitter werd. Noorda staat bekend als een bestuurder die niet bang is voor controverse. Als theoloog promoveerde hij op een jonge rabbijn die de controverse niet schuwde, namelijk Jezus van Nazareth. Het onderzoek van Noorda richtte zich op Lukas 4, de tekst waarin Jezus van Nazareth in Nazareth zichzelf tot verlosser van Israël uitroept. Dit wordt door de geestelijke elite van Nazareth bepaald niet gewaardeerd, en Jezus wordt ter plekke bijna gestenigd. De bijbelwetenschapper Noorda stond ook aan de wieg van de nieuwe bijbelvertaling die in 2004 verscheen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK