Lubbers: stappen naar duurzaamheid ook in HO

Nieuws | de redactie
11 mei 2006 |

Het hoger onderwijs kan meer betekenen op het punt van de groei naar een duurzame economie en samenleving. Ruud Lubbers onderstreepte in zijn afsluitend college bij 'Lowlands University on Tour' van Coolpolitics dat het HO als deel van de civil society hier een eigen, wezenlijke rol heeft te vervullen.

Op een vraag van een student naar concrete acties om te doen ten gunste van een duurzamer beleid van hogescholen en universiteiten gaf Lubbers twee punten aan: “Laat je universiteit of hogeschool om te beginnen het Earth Charter feitelijk ondertekenen. Daarmee hoort de instelling tot die groep organisaties wereldwijd die hier concreet werk van willen maken. Als tweede stap zou ik pleiten voor duidelijke, kleine stappen. Dan gaat het wel leven. Eis bijvoorbeeld dat men goed kijkt naar good practices op dit terrein. Waarom zou een Nederlandse universiteit hier achterop moeten lopen, immers? Bij good practices kun je dan de vraag concreet op tafel leggen waarom andere instellingen of instellingen elders daar beter in zijn en dit nog niet goed aangepakt wordt in je eigen instelling”. Lubbers wees erop dat dit in het HO twee dimensies kent: de aandacht in de curricula en onderzoeksprogrammering voor duurzaamheids­aspecten en de concrete, logistieke bedrijfsvoering van instellingen, hun R&D-instituten en dergelijke instituties.foto’s: Sebastiaan ter Burg
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK