Mensenrechtenprof in Chili onderscheiden

Nieuws | de redactie
29 mei 2006 | Theo van Boven, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit Maastricht, heeft wederom een buitenlandse onderscheiding voor zijn inzet voor de mensenrechten in ontvangst mogen nemen. Op 10 mei kreeg hij van de Chileense regering het commandeurschap in de orde van Bernardo O’ Higgins toegekend in Santiago. Het is een van de belangrijkste Chileense erkenningen voor buitenlanders die zich inzetten voor onder meer humanitaire waarden in het land.

Hij kreeg de oorkonde uit handen van de vice-minister van buitenlandse zaken, Alberto Van Klaveren.

Prof. dr. Theo van Boven zet zich al decennia lang in voor de mensenrechten, niet alleen op wetenschappelijke wijze, maar ook via talloze internationale organisaties die strijden voor de rechten van de mens. Dit bezorgde hem in internationale kringen de bijnaam ‘Mister Human Rights’. Tot voor kort was hij actief in de Verenigde Naties als speciaal rapporteur van martelingen.
Alberto Van Klaveren noemde Van Boven in zijn toespraak een onvermoeibare pleiter voor menselijke waardigheid en een advocaat voor onderdrukten en slachtoffers van onrecht in de wereld. Voor vervolgden in Chili was met name zijn inzet als directeur van het centrum voor de mensenrechten van de Verenigde Naties van groot belang gedurende de militaire dictatuur. Hij zette zich onder andere in voor de werkgroep rond verdwenen personen, ingesteld door de VN-commissie voor de mensenrechten in 1980. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan de uitwerking van de richtlijnen inzake het rechtsherstel voor slachtoffers van grove schendingen van de mensenrechten. Deze richtlijnen werden onlangs goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de VN.

Theo van Boven ontving eerder al diverse onderscheidingen, zowel op wetenschappelijk gebied als daarbuiten. Op zijn 65e verjaardag, in 2005, werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK