Nanowater lijmt

Nieuws | de redactie
10 mei 2006 | Als waterdamp een druppeltje vormt in een heel kleine ruimte tussen twee oppervlakken, dan gedraagt dat water zich meer als ijs dan als water, zélfs bij kamertemperatuur. Hierdoor oefent het water zo’n grote kracht uit dat het werkt als lijm, ontdekten de Leidse natuurkundigen drs. K.B. Jinesh en prof.dr. Joost Frenken. Frenken: ‘Zodra ons onderzoek een week geleden gepubliceerd werd in Physical Review Letters , stroomden de e-mails binnen.’ Jinesh en Frenken doen onderzoek naar nanorobotjes.


Deze micro- en nano-elektromechanische systemen zijn heel kleine structuren, meestal geëtst in silicium, met kleine bewegende onderdelen.‘Het grootste probleem in het toepassen daarvan is het feit dat de bewegende onderdelen al na een korte tijd vast komen te zitten’, zegt Frenken, ‘en dat terwijl het aantal mogelijkheden sterk toeneemt: tandwieltjes, scharnieren, buigarmen, schuivende elementen: alles kunnen we maken op nanoschaal, maar zodra het moet bewegen zijn de krachten die erop werken te groot. Het gaat gewoonweg kapot.’ De reden dat de MEMS en NEMS zo snel vastlopen, is dat op nanoschaal water niet meer nat en glibberig is. Het wordt een vaste en plakkerige substantie.

Dit hebben Jinesh en Frenken recent ontdekt door twee oppervlakken heel dicht bij elkaar te brengen. De waterdamp in de lucht tussen de twee oppervlakken condenseert in een druppel. Door aan die druppel te trekken met een tastmicroscoop ontdekten de twee wetenschappers dat het water zich meer gedraagt als ijs dan als water. Het werkt daarmee eerder als lijm dan als smeermiddel. Deze ontdekking staat in schril contrast met eerder onderzoek, waaruit geconcludeerd werd dat water ook op nanoschaal als smeermiddel gebruikt kan worden.

Meer over dit onderzoek en het werk van Frenken en Jinesh vindt u hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK