Nederlandse identiteit kreeg knauw in WO I

Nieuws | de redactie
4 mei 2006 | De Nederlandse identiteit als hoeder van het recht en bevorderaar van de vrede kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog een geduchte knauw, zo blijkt uit onderzoek van Ismee Tames (UvA). Veel publicisten in het neutrale Nederland waren radeloos in 1918. In 1914 waren zij het grotendeels nog met elkaar eens geweest dat het de taak was van het neutrale Nederland om het recht hoog te houden nu er in Europa een grote oorlog was uitgebroken. Maar in de loop van de oorlogsjaren werd het steeds moeilijker om voor een neutraal land een passende taak en identiteit te omschrijven.

Dit kwam door de teleurstellingen die de Nederlanders moesten verwerken over het optreden van de grote mogendheden jegens kleine staten, en door hun eigen onvermogen hier iets tegenover te stellen.

Nederland werd politiek en economisch door Duitsland en Engeland in de tang genomen en een beroep op eerdere verdragen en algemene regels van het internationaal recht maakte niet veel uit. Bovendien bleek de Eerste Wereldoorlog ook een culturele oorlog: met name Engeland en zijn bondgenoten wisten zich grote idealen als recht en vrede toe te eigenen, waaraan het begrip democratie nog werd toegevoegd toen ook de Verenigde Staten zich in de oorlog mengden. Nederland kon nooit deze idealen belichamen zonder actief aan de oorlog deel te nemen, meenden de geallieerden. Hierdoor werden Nederlandse publicisten beroofd van hun idee over de taak en identiteit van hun land. Dit culturele aspect van de Eerste Wereldoorlog laat zien hoe ook een neutraal land als Nederland de gevolgen van de oorlog ondervond. Anders dan lang gedacht is, tonen de ontwikkelingen in het Nederlandse publieke debat aan dat ook hier veel gediscussieerd werd over en naarstig werd gezocht naar de ‘lessen’ van de oorlog. Nederland kwam ontredderd uit de Eerste Wereldoorlog, materieel vrijwel ongeschonden, maar cultureel geschokt en zonder het oorspronkelijke zelfvertrouwen in de eigen identiteit.

Naar aanleiding van de promotie van Tames organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam op donderdag 1 juni een seminar over de invloed van de Eerste Wereldoorlog op de Nederlands-Duitse betrekkingen


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK