PvdA wil compenseren voor propedeuseswitch

Nieuws | de redactie
11 mei 2006 | Als een eerstejaars student naar een andere opleiding overstapt, dan moet hij zijn leerrechten kunnen meenemen naar zijn nieuwe opleiding, vindt het PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar. Maar de oude opleiding van de student mag daar volgens de sociaal-democraat niet de dupe van worden. Daarom pleit hij voor een experiment waarin zowel aan de oude als aan de nieuwe opleiding van de student bekostiging wordt toegekend.

De oude opleiding van de student krijgt bekostiging voor een heel jaar, de nieuwe opleiding krijgt bekostiging naar rato van het aantal maanden dat de student er studeert. Het experiment moet drie jaar gaan duren. De kosten vallen volgens de PvdA wel mee: per jaar stappen momenteel 15000 studenten over naar een andere opleiding. Wel moet gemonitord worden of de nieuwe regeling niet leidt tot strategisch gedrag bij instellingen. “Op een tweede Schutte zitten we niet te wachten”, aldus Tichelaar.

Zijn collega Cisca Joldersma (CDA) vindt ook dat een eerstejaars student naar een andere opleiding moet kunnen overstappen zonder verlies van leerrechten, maar geeft er de voorkeur aan voor twee peilmomenten per jaar te kiezen waarop gekeken wordt hoeveel studenten iedere opleiding heeft. “Dubbele bekostiging is gewoon te duur”. 15 mei spreekt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel over leerrechten.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK