Queuing for care

Nieuws | de redactie
11 mei 2006 | Wachten op zorg duurt altijd te lang. Maar hoe zorg je dat die patiënten die het het hardste nodig hebben, ook als eerste aan de beurt zijn? Het blijkt niet voldoende om per aandoening een maximale wachttijd af te spreken. Want de ernst van klachten kan bij patiënten met dezelfde aandoening zeer verschillend zijn, inclusief de gevolgen voor de kwaliteit van leven. Dit blijkt uit onderzoek van Jurriaan Oudhof (VU) onder patiënten die operaties moesten ondergaan aan galstenen, liesbreuk of spataderen (electieve chirurgie).Uit een enquête onder 500 patiënten uit deze groepen blijkt dat langer wachten niet geassocieerd wordt met een toename van fysieke klachten. Wel is er sprake van een significant verminderde algemene gezondheidsbleving, en zijn er meer problemen in de kwaliteit van leven en een verhoogd angstniveau na de operatie. De ernst van deze problemen was niet altijd groot en 19% tot 36% van de patiënten gaf aan dat er geen inbreuk op de kwaliteit van leven was. Daartegenover staat de bevinding dat 39% tot 48% van de patiënten beperkingen in het sociale leven ondervond en dat 18%-23% van de patiënten met betaald werk tijdens het wachten belemmerd werd in het werk.

Nu houden artsen in de praktijk ook wel rekening met individuele omstandigheden, zoals beperkingen bij werk. Gemiddeld genomen zijn artsen en patiënten het ook wel eens over de wijze waarop individuele factoren gewogen moeten worden. Maar tussen artsen blijken hierover grote meningsverschillen te bestaan, net als onder patiënten. Zo is er geen consensus over de vraag of niet-medische factoren meegewogen moeten worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK