Risico’s internationalisering ter discussie

Nieuws | de redactie
31 mei 2006 | Internationalisering van het HO draagt gevaren met zich mee voor de stabiliteit van de instellingen. Het succes van de Australische universiteiten bij het aantrekken van buitenlandse studenten roept bij de Rekenkamer aldaar vragen op naar de budgettaire risico’s hiervan. "As universities are relying more and more on overseas fee-paying students, there's an associated risk," zegt Auditor-General  Sendt van de deelstaat New South Wales. "The numbers can fall quite quickly, but universities cannot adjust their costs accordingly.

They may not be able to downsize or get rid of staff to the same extent.” De effecten kunnen bovendien verder strekken dan financiële pijn, zo onderstreept de Rekenkamer-chef:  “Often, the risk of financial loss may not be that significant, but the real risk is reputational loss. If they’re seen to compromise their standards or to have lost financial control of their subsidiaries, it doesn’t engender confidence in their operation.”

Hij pleit daarom voor een duidelijker verantwoording over de internationale vestigingen en initiatieven door HO-instellingen, om hier meer zekerheden voor in te bouwen: “They need to have better governance over these offshore entities and they need to understand better the markets they’re operating in and the applicable laws and regulations.” De Rekenkamer maakt hier een punt van omdat recent twee Australische universiteiten pijnlijk leergeld hebben betaald. De een door grote verliezen in samenwerking met een universiteit in Beijing, de ander door grootscheepse corruptie door plagiaat bij haar vestiging in Maleisië.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK