Technologie voor welbevinden

Nieuws | de redactie
10 mei 2006 | De conferentie Persuasive Technology for human well-being aan de TU/e richt zich komende week op de vraag hoe technologie het gedrag van mensen in positieve zin kan beïnvloeden. Technisch kan al heel veel, maar wat werkt echt? Mensen moeten namelijk wel de corrigerende computerstem of het motiverende tekstje op een display accepteren. Dr. Wijnand IJsselsteijn, een van de organisatoren van het congres: “Dat is nou precies de crux van het onderzoek. Hoe ontwerp je technologie die minstens zo overtuigend werkt als aansporingen van mensen, zoals je collega’s, vrienden of familie?”Volgens IJsselsteijn is de grens tussen motivatie en irritatie vaak flinterdun. Ontwerpers van technologische motivatiesystemen moeten volgens hem dan ook diep in de psyche van de mens kruipen. Want ze zijn er wel, de anti-RSI programmaatjes op je computer die je waarschuwen bij te hoge werkdruk. Of stappentellers waarmee je kunt zien hoeveel je beweegt op een dag. “Voorzichtige eerste stapjes. Je zou op veel meer gebieden technologie zeer goed kunnen inzetten. Stoppen met roken, energiebesparing, gezond eten, veilig autorijden, noem maar op. Dit is een veelbelovende toekomst van de techniek,” aldus IJsselsteijn. “Producenten van consumentenelektronica, zoals Philips of Intel, zijn bijzonder geïnteresseerd in deze ontwikkelingen. Denk vooral aan toepassingen in de gezondheidszorg. Je zou vele patiënten, of ouderen, met relatief kleine middelen enorm kunnen helpen. Gezond eten, het innemen van pillen op vaste tijden per dag, het voldoende bewegen of het raadplegen van een digitale vraagbaak bij kleine klachten.” Het congres staat in dit verband dan ook stil bij de ethische aspecten van ‘overtuigende technologieën’. Niet alleen bij aspecten als privacy-bescherming, maar ook voor een verantwoord gebruik van de technologie.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK