Trendbreuk in Hiv-verspreiding

Nieuws | de redactie
31 mei 2006 | Onderzoek en kennisverspreiding over Hiv en aids beginnen ook in de derde wereld positief door te werken. Het nieuwste VN-rapport over de besmetting en preventie van aids geeft voor het eerst een trendbreuk omlaag aan. Wel blijft zuidelijk Afrika een regio met zeer hoog risico en nog weinig succes in de bestrijding en preventie. Zorgelijk blijft de opmars van besmettingen in grote landen als China en Indonesië. Het VN-rapport vermeldt onder meer:

“Among the notable new trends are the recent declines in national HIV prevalence in two sub-Saharan African countries (Kenya and Zimbabwe), urban areas of Burkina Faso, and similarly in Haiti, in the Caribbean, alongside indications of signifi­cant behavioural change—including increased condom use, fewer partners and delayed sexual debut. In the rest of sub-Saharan Africa, the majority of epidemics appear to be levelling off—but at exceptionally high levels in most of southern Africa.

HIV prevalence has also been declining in four states in India, including Tamil Nadu, where prevention efforts were scaled up in the late 1990s. In Cambodia and Thailand, steady ongoing declines in HIV prevalence are continuing. However, HIV prevalence is increas­ing in some countries, notably China, Indonesia, Papua New Guinea and Viet Nam and there are signs of HIV outbreaks in Bangladesh and Pakistan. Africa remains the global epicentre of the AIDS pandemic. South Africa’s AIDS epidemic—one of the worst in the world—shows no evidence of a decline.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK