Universiteiten doelwit spionage

Nieuws | de redactie
1 mei 2006 | De AIVD slaat alarm over de schade die buitenlandse inlichtingendiensten in Nederland aanrichten, in het bijzonder door technologische,  industriële en andere ‘kennisspionage’. Universiteiten, laboratoria, bedrijven en overheden zijn door de open structuur van de Nederlandse economie en samenleving zeer kwetsbaar en zich onvoldoende bewust van de praktijken waaraan zij blootstaan.

Ook worden migranten soms zwaar onder druk gezet door autoriteiten uit landen van herkomst om te spioneren, een feit dat in Nederland door het werk van de Pakistaanse atoombombouwer Khan al in de jaren zeventig tot wereldwijd ongekende effecten heeft geleid. De AIVD wijst in het bijzonder op sectoren van R&D als ICT, biotechnologie en militair nuttige technologieën als aandachtsgebieden voor toenemende spionage. Het gebrek aan bewustzijn en alertheid terzake noemt de dienst zelfs ‘een majeur veiligheidsrisico’ voor Nederland, aangezien zowel de concurrentiepositie van de economie in het geding komt als de internationale rechtsorde en stabiliteit door het heimelijk verwerven van technologie uit ons land. Zo zou grotere alertheid zinvol zijn ten aanzien van studenten, stagiairs en adviseurs die feitelijk in dienst zijn van buitenlandse mogendheden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK