Vaticaan hekelt creationisme

Nieuws | de redactie
8 mei 2006 | Creationisme is een vorm van ketters heidendom. Met deze ondubbelzinnige conclusie op een congres in Glasgow trekt pater Guy Consolmagno een streep door veel van de betogen van de aanhangers van intelligent design. Consolmagno is de officiële astronoom van het Vaticaan en werkt op het observatorium in Arizona. Hij vindt het creationisme een uiting van de ‘destructieve mythe’ in deze tijd, dat religie en wetenschap concurrerende ideologieën zijn. "Knowledge is dangerous, but so is ignorance. That's why science and religion need to talk to each other," stelt hij.“Religion needs science to keep it away from superstition and keep it close to reality, to protect it from creationism, which at the end of the day is a kind of paganism – it’s turning God into a nature god. And science needs religion in order to have a conscience, to know that, just because something is possible, it may not be a good thing to do.”

Creationisten bepleiten volgens hem daarom een “kind of paganism”, omdat het terug lijkt te verlangen naar een tijdperk van “nature gods”, die aanspreekbaar waren op natuurlijke gebeurtenissen en verschijnselen als aardbevingen, onweer en bliksem. Het christendom was juist een principiële tegenbeweging op dit terrein: “The Christian God was a supernatural one, a belief that had led the clergy in the past to become involved in science to seek natural reasons for phenomena such as thunder and lightning, which had been previously attributed to vengeful gods.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK