Adriaan Beukers ‘meest ondernemende wetenschapper van Nederland’

Nieuws | de redactie
30 juni 2006 | Prof.ir. Adriaan Beukers van de TU Delft is uitgeroepen tot ‘Meest ondernemende wetenschapper van Nederland’. Ed d’Hondt, voorzitter van de VSNU, maakte dit op dinsdag 27 juni bekend, namens de jury van de competitie. De wedstrijd is een initiatief van Science Alliance, een organisatie die de samenwerking en kennisoverdracht tussen universiteiten en externe partijen bevordert.

Adriaan Beukers, hoogleraar aan de Delftse faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, ontvangt naast de titel ‘Meest ondernemende wetenschapper van Nederland’ een geldbedrag van 10 000 euro. De jury heeft de prijs onder andere aan Beukers toegewezen op basis van de grote verscheidenheid aan wetenschappelijke onderscheidingen die hij eerder heeft gewonnen, de circa 50 octrooien die er op basis van zijn werk zijn aangevraagd, het grote aantal promovendi dat hij naast zijn ondernemerschap nog weet te begeleiden en het feit dat Beukers meer dan tien nieuwe ondernemingen heeft helpen oprichten.

In zijn dankwood gaf Beukers aan dat het onderzoek in Nederland goed loopt; zo hebben we meer promovendi dan ooit. Beukers vindt echter wel dat wetenschappers meer werk moeten maken van onderwijs; tegenover voorzitter D’Hondt van de VSNU zei hij dat die wetenschappers daar op aan moet spreken. Ook pleitte de winnaar voor het inbouwen van financiële prikkels om wetenschappers te stimuleren te presteren op het gebied van kennisvalorisatie.

Beukers werd bij Science Alliance als kandidaat voorgedragen door de twee oprichters van Actiflow, een succesvol spin-offbedrijf van de TU Delft. Projectmanager en mede-oprichter Roy Campe: ‘Beukers is een voorbeeldfiguur voor de ondernemende onderzoeker.’ Beukers was de afstudeerbegeleider van Campe en Eric Terry en hielp de twee daarna actief een eigen bedrijf op te zetten op basis van dat afstudeeronderzoek. Hij begeleidde de aspirant-ondernemers onder meer bij subsidie-aanvragen en wierf ook binnen de TU steun voor het initiatief.

Actiflow is een ingenieursbureau en productontwikkelaar gespecialiseerd in actieve aërodynamica. Als grootste project ontwikkelt Actiflow een veiligheidssysteem voor de automarkt. Het product is gebaseerd op zogenoemde actieve aërodynamica, waarbij de stroming rond een object actief door afzuiging wordt beïnvloed zodat de weerstand afneemt en de wegligging verbetert. De techniek is ook toe te passen bij vliegtuigen en windturbines.

Science Alliance wil met de prijs het belang van wetenschappelijk ondernemerschap voor de innovatiekracht van Nederland onderstrepen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK