Beter innovatiemanagement in projectmatige bedrijven

Nieuws | de redactie
20 juni 2006 | “Vanuit mijn praktijkervaring, eerst als ingenieur en later als adviseur, merkte ik hoe moeilijk het voor projectmatig werkende bedrijven was om vernieuwende ideeën ook echt in de praktijk te brengen.” Aldus Floortje Blindenbach-Driessen over haar Rotterdamse proefschrift Innovatiemanagement in projectmatig werkende bedrijven.

Projectmanagers hadden geen tijd om ideeën uit te werken vanwege de strakke deadlines en budgetten waarmee ze moesten werken. Ook durfden ze het risico niet te nemen. Ik wilde uitzoeken hoe dit beter kon.”
De centrale vraag in het onderzoek van Blindenbach is in hoeverre de bedrijfseigenschappen van projectmatig werkende bedrijven het managen van ontwikkelingsprojecten beïnvloedt. Hiertoe voerde zij een grootschalig vergelijkend onderzoek uit onder projectmatig en niet-projectmatig werkende bedrijven in de Nederlandse informatietechnologie, constructie-, engineering- en aanverwante industrieën. Het blijkt dat projectmatig werkende bedrijven net zo goed kunnen vernieuwen als massaproductiebedrijven, maar dat zij voor de invoering van vernieuwingen een andere manier van managen nodig hebben dan momenteel wordt beschreven in de literatuur. Zo zouden experts uit één discipline, die nu nog verspreid over verschillende projecten werken, meer moeten samenwerken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK