Compacte stad of stedelijk netwerk?

Nieuws | de redactie
2 juni 2006 | Planologen in Nederland hebben massaal afscheid genomen van het zogeheten compacte-stadbeleid en hebben de netwerkstad - of beter nog het stedelijk netwerk - omarmd. Het ontwikkelen van nieuwe centra met stedelijke allure is het devies. Maar is dit terecht? Door stedelijke structuren, de mobiliteit en het ruimtelijk beleid in een groot aantal West-Europese steden te vergelijken onderzocht Merijn Martens (UvA) de ervaringen met beide ruimtelijke beleidsstrategieën. Het blijkt dat de vraag naar de beste beleidsstrategie afhankelijk is van het stedelijke groeiproces.

In plaats van te vragen naar de beste beleidsstrategie zouden stedelijke overheden zich moeten afvragen op welk moment in het stedelijke groeiproces het opportuun is om naast de verdere verdichting van de binnenstad ook nieuwe stedelijke centra te ontwikkelen. Uit de stedenvergelijking blijkt dat het omslagpunt ligt bij een stadsgrootte van één tot anderhalf miljoen inwoners. Als een stad echter een kwetsbare historische binnenstad heeft, zou men eerder een netwerkstadbeleid kunnen introduceren. De aanwezigheid van veel in onbruik geraakte binnenstedelijke haven- en industrieterreinen, evenals de aanwezigheid van veel studenten en andere kleine huishoudens, kan juist een reden zijn om langer vast te houden aan het compacte- stadbeleid. Voor Nederland betekent dit dat voor veel steden het compacte- stadbeleid geen slecht idee is, stelt Martens.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK