De waarde van diversiteit

Nieuws | de redactie
22 juni 2006 | Teams bestaande uit mensen met verschillende achtergronden hebben vaak een grote verscheidenheid aan taakgerelateerde kennis. Wanneer diverse teams gebruik weten te maken van deze diverse taakgerelateerde informatie presteren ze beter dan homogene teams.

Eerder onderzoek liet echter zien dat heterogene teams vaak slecht functioneren omdat er subgroepen binnen het team kunnen ontstaan. Deze subgroepvorming kan leiden tot negatieve groepsprocessen binnen het team en dit staat het gebruik van taakgerelateerde informatie in de weg. Psychologe Astrid Homan (UvA) identificeerde een aantal strategieën die gebruikt kunnen worden om heterogene teams beter te laten presteren. Ten eerste liet zij zien dat subgroepvorming tegengegaan kan worden door diversiteitscategorieën niet samen te laten vallen maar te kruisen (cross-categorisatie ). Ten tweede toonde ze aan dat het benadrukken van een overkoepelende identiteit een positief effect heeft op het functioneren van diverse teams. Ten derde suggereert zij dat heterogene teams met een positief beeld ten aanzien van diversiteit beter presteren dan heterogene teams met een negatief beeld ten aanzien van diversiteit. Deze resultaten bieden volgens Homan belangrijke aanknopingspunten voor het succesvol omgaan met diversiteitsvraagstukken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK