‘Geen opstelschrijverij voor claim’

Nieuws | de redactie
7 juni 2006 | De claim van 433 miljoen extra geld voor onderzoeksorganisatie NWO is te billijken, “maar dan moeten ze het geld verdelen op basis van gedane onderzoeksvisitaties van onderzoekskwaliteit en niet op basis van 'opstelschrijverij', zoals nu te veel gebeurt.” Aldus UvT-rector Frank van der Duyn Schouten in Univers over de claim die NWO presenteerde in haar strategisch plan Wetenschap gewaardeerd!.

NWO wil focussen op dertien interdisciplinaire thema’s zoals conflicten en veiligheid, creatieve industrie, maatschappelijk verantwoord innoveren en hersenen en cognitie. “De formulering van de thema’s van NWO is een onheilspellende voorbode. Het gevaar bestaat dat bij toekenning van geld het formuleren van onderzoeksvoorstellen (ook wel opstelschrijverij genoemd) een belangrijkere rol krijgt dan de bewezen onderzoekskwaliteit. Hierdoor komt het geld niet bij de beste onderzoekers. Die hebben wel wat anders te doen dan onderzoeksvoorstellen schrijven. Op dit moment wordt het onderzoeksgeld veel te statisch over de universiteiten verdeeld, zonder dat er rekening gehouden wordt met onderzoeksbeoordelingen of ontwikkelingen van studentenaantallen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK