HBO-raad boos op CDA en PvdA

Nieuws | de redactie
9 juni 2006 | De hogescholen zijn als enige HO-branche redelijk positief over de wet HOO en het leerrechtconcept. Maar de amendering in de Kamer door CDA en PvdA is de HBO-raad in het verkeerde keelgat geschoten. De combinatie van leerrecht per jaar voor instellingsbekostiging met leerrecht per maand voor de student via zulke amendering haalt de attractie ervan weg voor de hogescholen. “We zijn hier echt kwaad over, want daar komen die fracties op de valreep samen mee, nadat alle varianten waren doorgenomen en wij akkoord waren met Rutte’s opzet".

De opzet in het amendement dreigt een organisatorisch complex op te roepen, vreest men.

Een hbo-bestuurder zei ScienceGuide: “Elke student kan zo besparen op zijn leerrechtverbruik door bijvoorbeeld in december/januari en de zomer zich voor een of twee maanden uit te schrijven en weer her in te schrijven. Deze tactische consumptie leidt voor hogescholen tot een administratieve nachtmerrie. Stel je bent een middelgrote instelling met zo’n 10-15.000 studenten en een op de drie van hen schrijft zich in december even een maand uit. De hoeveelheid zinloos werk en bureaucratie en kosten die dit betekenen zou ….”

Een andere bestuurder wees nog op de onduidelijkheid die juist op dit punt uit het Kamerdebat overbleef. “Het is onbegrijpelijk wat CDA en PvdA nu doen, vooral omdat ze ook nog aangeven dat dit een tussenoplossing zou zijn. Gaan ze serieus voorstellen om over twee jaar bijvoorbeeld weer een nieuwe bekostiging op te stellen en door te voeren?” De HBO Raad zou daarom het liefste zien dat het amendement Joldersma-Tichelaar geen meerderheid in de Kamer kreeg en het oorspronkelijke voorstel van Rutte doorgevoerd kon worden.
Overigens staat Rutte wel positief tegenover het amendement van Joldersma en Tichelaar. Op OCW wordt dit amendement als effectief en ‘elegant’ gezien.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK