NWO-Spinozapremie voor psycholoog en drie beta’s

Nieuws | de redactie
13 juni 2006 | De prestigieuze NWO-Spinozapremies 2006 zijn dit jaar toegekend aan een psycholoog, een immunoloog, een bioloog en een natuurkundige. Lees hier meer over Jozien Benzing, Carl Figdor, Ben Scheres en Jan Zaanen, inclusief hun juryrapporten.Prof. dr. J.M. (Jozien) Bensing , klinisch psychologe aan het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) en de Universiteit Utrecht.
Bensing toonde aan dat relaties tussen dokters en hun patiënten op een solide empirische basis onderzoekbaar zijn. Ook ontwikkelde ze een inmiddels internationaal toegepaste onderzoeksmethode voor non-verbale communicatie.

Prof. dr. C.G. (Carl) Figdor , immunoloog aan het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences en de Universiteit Twente.
Figdor paste als een van de eersten ter wereld dendritische celtherapie – het trainen van het eigen afweersysteem om tumorcellen aan te vallen – toe op kankerpatiënten. Bovendien speelde hij een belangrijke rol bij het ontstaan van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences.

Prof. dr. ir. B.J.G. (Ben) Scheres, moleculair geneticus aan de Universiteit Utrecht.
Scheres ontdekte welke rol stamcellen spelen bij patroonvorming en groei van plantenwortels. Met succes toonde hij aan dat veel mechanismen in planten nauw verwant zijn aan processen in dieren.

Prof. dr. J. (Jan) Zaanen, natuurkundige aan de Universiteit Leiden.
Zaanen leverde een zeer belangrijke bijdrage aan het begrip van hoge- temperatuursupergeleiding. Dit is het verschijnsel dat de elektrische weerstand van sommige materialen bij temperaturen ver boven het absolute nulpunt ineens verdwijnt.

Absolute top De NWO- Spinozapremie, ook wel gezien als de ‘Nederlandse Nobelprijs’, wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Het is dit jaar de twaalfde keer dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995.
De toekenningen komen tot stand op voordracht. Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, de Sociaal Wetenschappelijke Raad en de NWO- gebiedsbesturen.

De officiële uitreiking van het geld en het Spinozabeeldje zal zijn op woensdag 29 november 2006.

Juryrapporten laureaten
Juryrapport Jozien Bensing
Juryrapport Carl Figdor
Juryrapport Ben Scheres
Juryrapport Jan Zaanen


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK