Regels samenwerking HO-bedrijfsleven versoepeld

Nieuws | de redactie
22 juni 2006 | Het hoger onderwijs en het bedrijfsleven kunnen in de toekomst makkelijker gezamenlijk praktijkopleidingen opzetten. Hogescholen en universiteiten hoeven voor het opzetten van een praktijkdeel van bestaande opleidingen in veel gevallen straks geen toestemming meer te vragen aan het ministerie. Staatssecretaris Rutte heeft vandaag tijdens een werkbezoek bij Corus bekend gemaakt dat de regels worden versoepeld.

Reden om de regels te versoepelen is om de opleidingen optimaal te laten aansluiten op de beroepspraktijk. Rutte wil met de bundeling van krachten de innovatie, werkgelegenheid en concurrentiepositie van het bedrijfsleven stimuleren. Nu nog moet de gehele duale opleiding van hogescholen en universiteiten de macrodoelmatigheidstoets doorstaan. Daarbij wordt gekeken of een opleiding past binnen de geografische spreiding van het aanbod en de maatschappelijke vraag.

Met de versoepeling voor deze opleidingen hoeft alleen nog maar voor het onderwijsdeel deze toets te worden doorlopen. Het praktijkdeel kan dan desgewenst worden aangeboden op een andere locatie, bijvoorbeeld op een bedrijf. Voorwaarde is dat de omvang van het onderwijsdeel in totaal minder is dan 60 studiepunten. Staatssecretaris Rutte blijft ook de voorwaarde hanteren dat de gehele opleiding, theorie én praktijk, voor iedere student openstaat.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK