Spiritualiteit als comparatief voordeel

Nieuws | de redactie
7 juni 2006 | De 82-jarige pater dr. Paul de Chauvigny de Blot uit de Jezuietenorde is benoemd op de wisselleerstoel Business Spiritualiteit op Nyenrode. Het thema business spiritualiteit kent internationaal een groeiende belangstelling. Dr. Bert de Groot, Dean van Nyenrode licht deze opmerkelijke benoeming als volgt toe: “Paul de Blot biedt een verfrissend nieuw perspectief op thema’s als bedrijfscultuur en organisatievernieuwing. Het is interessant om te zien hoe bepaalde netwerkorganisaties, zoals de Quakers of de Jezuïeten, er al eeuwen in slagen zich op basis van een sterke cultuur constant te vernieuwen en aan te passen aan de omgeving.

Door die cultuur weten ze te overleven en hun organisatie nieuwe impulsen te geven. Ook in economisch opzicht hebben deze organisaties hun succes bewezen. Moderne netwerkorganisaties kunnen veel nut hebben van de inzichten van De Blot.”

Pater De Blot, die zich op Nyenrode reeds jaren voor het onderwerp heeft ingezet, gaat als hoogleraar in op de rol van spiritualiteit bij organisatievernieuwing en onderzoekt de invloed ervan op het concurrerend vermogen van een bedrijf. “Verzwakt bijvoorbeeld het ontbreken van spiritualiteit in een Europese onderneming de concurrentiepositie ten opzichte van niet-westerse rivalen waar werknemers wel veel energie steken in hun bedrijf, zoals Japan of China?” aldus De Blot. Zijn benoeming op de wisselleerstoel is voor de komende twee jaar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK