Studenten Saxion redden Maleisiërs met insectenlarven

Nieuws | de redactie
13 juni 2006 | In Maleisië sterven veel jonge kinderen door het drinken van vervuild water. Milieukundestudenten Ton van der Ent en Chantal Termeer onderzochten hoe deze vervuiling ontstaat en vonden een methode om het water te testen.

Vijf maanden zijn de inmiddels studenten van de Saxion Hogeschool in Maleisië aan het werk geweest. ‘Eerst hebben we gekeken waardoor het water zo was vervuild. Het ontbreken van riolering bleek de voornaamste reden, kinderen krijgen daardoor allerlei bacteriën binnen die kunnen leiden tot ziektes als difterie, tyfus en polio.’

Ton en Chantal onderzochten vervolgens hoe de bewoners zelf de staat van het oppervlaktewater konden testen. ‘Tijdens een eerder verblijf in Engeland was ik in aanraking gekomen met een methode waarbij de waterkwaliteit wordt gemeten met behulp van insectenlarven. Aan de hand van de soorten die in het water voorkomen, is af te leiden hoe vervuild het water is.’ De studenten testten hun onderzoeksmethode met hulp van het Waterschap Rivierenland. ‘Zij voerden een chemische test uit op monsters die we naar hen hadden gestuurd. Hun conclusie was dezelfde als die van ons: de concentratie verboden pesticiden in het water was 20.000 keer te hoog. Het bewees dat onze methode werkte.’

In Maleisië werd het project omarmd door de autoriteiten, zelfs de premier wilde met eigen ogen zien hoe het werkte. Ton gaf les op high schools zodat de Maleisiërs zelf de methode konden toepassen. Het Wereld Natuur Fonds besloot het project met geld en mankracht te steunen: de kwaliteit van het water wordt nu elke maand getest, en met hulp van het Maleisische National Health Office wordt aanvullend onderzoek in het gebied gedaan.

‘Ik had nooit kunnen bedenken dat het project zo zou aanslaan. Het was erg bijzonder dat vertegenwoordigers van de overheid luisterden naar de adviezen van twee Nederlandse studentjes.’ Op de Saxion Hogeschool in Deventer waren ze apetrots op de resultaten. De docenten waren zo tevreden over het onderzoek, dat Chantal en Ton – toen derdejaars studenten – er direct op mochten afstuderen. ‘We zijn beiden een jaar eerder cum laude afgestudeerd, met een tien.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK