Telefoonnummers verdwijnen

Nieuws | de redactie
13 juni 2006 | Met de opkomst van het IP Multimedia Subsystem (IMS) en het Session Initiation Protocol (SIP) gaat de telecomwereld op z’n kop. Bellen via het Internet Protocol (Voice over IP), verdringt de traditionele circuit-geschakelde spraakverbinding. Maar er is meer aan de hand: op termijn gaan de telefoonnummers verdwijnen. Een e-mailadres volstaat voor alle soorten telecommunicatie.

IMS heeft vergaande gevolgen voor de telecomwereld. Veel operators zijn bezig deze technologie in hun netwerk in te bouwen. TNO adviseert mobiele operators hierover sinds 2000, toen de technologie nog in de kinderschoenen stond. Dankzij IMS, dat is gebaseerd op het SIP- protocol, wordt het mogelijk verbindingen voor spraak, video en data tussen twee gebruikers via de IP-netwerken van verschillende operators op te zetten.

Beste van twee werelden
“IMS combineert het beste van de traditionele telecomwereld en die van het internet”, zegt Toon Norp, business consultant van TNO. “Deze twee vloeien steeds meer in elkaar over. Met IMS in het netwerk kan een operator veel sneller dan voorheen nieuwe diensten voor klanten introduceren. In de traditionele telecomwereld duurde het vrij lang om iets nieuws te bedenken, ontwikkelen en in de markt te zetten. Door de integratie van telefonie en internet kunnen en zullen ook andere partijen diensten gaan ontwikkelen. Er komt dankzij IMS en SIP een golf aan nieuwe toepassingen aan.”

IMS is een ‘enabeling technology’, oftewel een technologie die niet voorschrijft, maar mogelijk maakt. Hij noemt als voorbeeld van een dienst het op afstand bekijken van bewakingscamera’s. Op het moment dat er iemand bij je thuis aanbelt geeft je toestel een signaal en op het scherm verschijnt het beeld van de camera. Dankzij IMS via IP-netwerken kun je via je mobieltje ook contact krijgen met de alarminstallatie, bijvoorbeeld om instellingen te wijzigen.
Een andere mogelijke toepassing is een ‘presence enabled’ adresboek. In je adreslijst op pc, mobieltje of pda zie je permanent wie wel of niet bereikbaar is. De een is in vergadering, de ander op vakantie, de derde is gewoon te storen en je weet van iedereen op welke manier je met hem of haar op dat moment kunt communiceren: mobiel bellen, een voicemail achterlaten, sms’en, een instant message of een e-mail sturen.

Inpakken
Op termijn zullen het vaste en mobiele telefoonnummer verdwijnen en volstaat een emailadres voor alle soorten communicatie. “Het is een ontwikkeling die je al ziet bij Microsoft Messenger. BIJ MSN gebruik je ook alleen het e-mailadres van je contactpersoon. En een spraakverbinding tussen twee Skype-gebruikers is puur internetverkeer. Er komt geen telefooncentrale meer aan te pas”, aldus Toon Norp.
Het SIP- protocol, dat ook voor VoIP wordt gebruikt, kan nu eenmaal niet met telefoonnummers overweg. SIP is vergelijkbaar met protocollen als HTTP voor het web en SMTP voor het verzenden van e-mail. Bij VoIP wordt het telefoonnummer momenteel in het netwerk nog ingepakt in een e-mailadres, zoals bij de VoIP-dienst InternetPlusBellen van KPN. Met IMS kun je dus volstaan met een e-mailadres voor alle soorten communicatie: vaste en mobiele nummers, fax, instant messaging en e-mail.

Belangstelling
De wereld gonst van IMS en SIP. In de VS, Europa en Azië is het aantal conferenties en symposia nauwelijks meer te tellen. TNO Informatie- en Communicatietechnologie houdt op veel van deze bijeenkomsten lezingen en presentaties. Zo sprak Toon Norp eind april tijdens het IMS World Forum in Barcelona, waar alle grote operators en netwerkbouwers vertegenwoordigd waren. Verder geeft TNO cursussen en workshops voor operators, vendors, Mobile Virtual Network Operators, system integrators, gespecialiseerde toeleveranciers van operators en andere partijen die op dit gebied actief zijn.
“Daar is een groeiende belangstelling voor. Veel partijen zijn direct of indirect bij IMS betrokken, maar weinigen hebben een duidelijk beeld van wat de gevolgen voor hen zijn. Door de nieuwe technologieën gaan de businessmodellen op de schop. Het raakt niet alleen de mensen die zich met het netwerk bezighouden, maar ook die van marketing, wholesale, billing en ga zo maar door”, aldus Toon Norp.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK