Val kabinet bedreigt kennisbeleid

Nieuws | de redactie
29 juni 2006 | De val van het kabinet –die in slow motion is ingezet- zal voor het kennisbeleid aanzienlijke gevolgen kennen. Om te beginnen zou hiermee de uitwerking en draagvlakversterking van het rapport-Wijffels en de Kennisinvesteringsagenda van het Innovatieplatform stil gelegd worden. Onduidelijk is of de verkiezingsprogramma’s van de toonaangevende partijen de hoofdlijnen van die agenda überhaupt zullen hebben verwerkt. Het HO en de kennissector zouden daardoor miljarden extra investeringen voor de langere termijn kunnen ‘mislopen’.

Wat betreft de wetgeving is duidelijk dat de leerrechten niet zonder meer ingevoerd zullen kunnen worden, aangezien technische wijziging van bekostigingsbesluiten en WHW nog op de rol staan. Verwacht mag worden dat deze vanuit de Kamer controversieel verklaard zullen worden en daarmee verdere behandeling stil gelegd wordt.

A fortiori geldt dit voor de Wet HOO. Daarmee zouden de meest wezenlijke aspecten van het HO- en kennisbeleid van Rutte en Balkenende feitelijk onderdeel en wellicht ook speelbal kunnen worden van de komende kabinetsformatie.

Onduidelijk is tevens of er nog iets terecht komt van de beloften van Rutte en Verdonk voor de opvang van de onderdrukte studenten uit Wit-Rusland. De aangekondigde regeling schijnt nog steeds niet rond. Het afnemen en herstellen van een paspoort lijkt makkelijker te gaan dan het redden van studenten die onder repressie in een buurland moeten zuchten.

Zeer zuur moet een en ander zijn voor de kersverse staatssecretaris Bruno Bruins. Hij zou niet eens de kans krijgen zich actief in te zetten voor het HO. Maar oud- premier Van Agt placht al te zeggen: “Het staatssecretariaat is een deerniswekkend ambt.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK