Wageningen wint Academische Jaarprijs

Nieuws | de redactie
2 juni 2006 | Het team van Entomologie van Wageningen Universiteit onder leiding van prof. Marcel Dicke is de winnaar van de Academische Jaarprijs met een hoofdprijs van 100.000 euro. Tweede is het team van Leiden, derde dat van Groningen.

In de slotmanifestatie vandaag presenteerden de drie teams hun plannen aan publiek, pers en jury in Cineac in Amsterdam. Het Wageningse team ontvangt de cheque van een ton voor de realisatie van het plan.

“Zonder insecten geen leven op aarde”. Dat is het thema van het team van Wageningen Universiteit. Marcel Dicke betoogt dat er geen dag voorbij gaat zonder insecten. “Voor ieder van ons is er 200-2000 kg insecten op aarde! Laten we er dus maar van genieten.”

Van het rijk der insecten zijn er 900.000 soorten op naam gebracht. Dat is zestig procent van alle soorten op aarde. “Als je iedere dag een ander insect tegenkomt, dan kun je nog zo’n 2500 jaar vooruit voor je ze allemaal gezien hebt!”, aldus Marcel Dicke die Wageningen tijdelijk wil omdopen van City of Life Sciences naar City of Insects. Dat moet gebeuren in de week van 18- 24 september 2006.

De deelnemende teams voor de Akademische Jaarprijs zetten zich in om op een originele, niet-alledaagse manier hun wetenschappelijke onderzoek voor een breed publiek voor het voetlicht te brengen. Hun prestaties zijn beoordeeld door een breed samengestelde jury. Deze jury, onder voorzitterschap van Rick van der Ploeg, bestond verder uit Piet Borst, Leo Halvers, Adriana Esmeijer en Rob van Hattum. De jury van de Academische Jaarprijs vertegenwoordigt daarmee de wetenschap, media, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

Voor de Battle of the Universities, zoals de competitie aanvankelijk heette, hadden zich 65 teams van alle universiteiten ingeschreven in de voorronde. De Battle startte op 3 september vorig jaar bij de opening van het academisch jaar. Het betreft een initiatief van NRC Handelsblad, met steun van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK