Belgen gaan voor open

Nieuws | de redactie
18 juli 2006 | België gaat voor open: digitale overheidsdocumenten zullen in de toekomst alleen nog in open standaarden worden uitgewisseld. Dit betekent dat overbekende bestandsvormen van Microsoft Office, zoals .doc-documenten (Word) en .xls-documenten (Excel), taboe worden. België is het eerste land dat zo'n radicale stap zet. De maatregel geldt vanaf september 2008.

Niet alleen de Belgen zijn hiermee bezig, ook overheden in andere landen denken hier al een tijd over na, zo meldt Nerderland Kennisland. Een overheid die digitale documenten (voorlichtingsmateriaal, formulieren) in niet-open standaarden verspreidt, verplicht zijn medewerkers, relaties en onderdanen de bijbehorende software te gebruiken, wat onnodige kosten met zich meebrengt. Hier in Nederland is in 2002 door de Tweede Kamer de motie- Vendrik aangenomen, waarin staat dat de Nederlandse overheid streeft naar het gebruik van open standaarden. En daar is het voorlopig bij gebleven.

Nog vooruitstrevender dan onze zuiderburen is de Amerikaanse staat Massachusetts. Daar moet vanaf januari 2007 het open formaat ODF worden gebruikt. ODF (Open Document Format) is een bestandsvorm die geschikt is voor tekstdocumenten, spreadsheets, databases, grafieken en presentaties en is op dit moment de enige in aanmerking komende open standaard. ODF is ontworpen door OpenOffice.org, het team dat verantwoordelijk is voor het pakket kantoorsoftware OpenOffice. OpenOffice.org zelf is open source, oftewel open bron- software. Dat zijn programma’s – meestal gratis – waarvan de broncode openbaar is en gewijzigd mag worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK