Chinese collegevoorzitters hekelen HO-corruptie

Nieuws | de redactie
31 juli 2006 | Collegevoorzitters van Chinese topuniversiteiten halen uit naar de verergerende academische corruptie in het land. Ze leggen de schuld bij de onlogische focus op onderzoek en de dalende ethische standaard, aldus het Xinhua staatspersbureau. "Over all, academic ethics have hit rock bottom," zei Zhu Qingshi, collegevoorzitter van de University of Science and Technology of China, tegen Chinese en buitenlandse universiteitsbestuurders die deelnamen aan een forum van Chinese en buitenlandse collegevoorzitters.In een zeldzaam voorbeeld van scherpe publieke kritiek op het HO-beleid van de regering zei Zhu dat de meeste Chinese masterstudenten en promovendi zo wanhopig proberen hun quotum van gepubliceerde artikelen te halen dat ze vaak kansen missen om in echt onderzoek mee te doen. “Some Ph.D. candidates say they have published 30 or 40 papers in two years, which are flagrant lies,” ging Zhu verder, eraan toevoegend dat de meeste van die artikelen slecht geschreven of plagiaat zijn, of beide.

Zhu legt de schuld bij “thesis-publishing worship.” Volgens hem krijgt een professor of universiteit geen positieve beoordeling van de onderwijsautoriteiten zonder een bepaald aantal publicaties in vooraanstaande tijdschriften. Volgens Xinhua kort de onderwijsminister de universiteiten die geen positieve beoordeling krijgen.

Het Chinese persbureau meldde dat een ambtenaar van de minister van onderwijs stilletjes in het publiek zat gedurende de speech, maar wel applaudisseerde na afloop, zoals ook andere aanwezigen. Andere collegevoorzitters deelden in de kritiek. “Not a single university is free from falsification in the evaluation,” zei Li Peigen van de Huazhong University of Science and Technology, wiens commentaar naar verluid veel applaus kreeg.

Ji Baocheng, voorzitter van de Renmin University of China, zei dat een recente golf van academische corruptiezaken de neergang van de sociale moraal en geloofwaardigheid reflecteren. “The whole society is in a desperate pursuit of profit,” zei Ji. “The academic frauds exposed in higher education are the downside of this phenomenon.”

De inspiratie voor de uitgesproken commentaren van de collegevoorzitters zou volgens Chinese geleerde liggen in een recente serie aanvallen tegen corruptie in het HO van de vooraanstaande wiskundige Yau Shing-tung. Hij is hoogleraar op Harvard en op de Chinese Universiteit van Hongkong. In een interview met Southern People’s Weekly eerder deze maand haalde Shing-tung, een held voor sommige Chinese geleerden en bestuurders, hard uit naar het Chinese academische systeem. De universiteit van Peking, een van de meest vooraanstaande instituten voor hoger onderwijs van het land, kreeg speciale kritiek van Shing- tung.

Verschillende toonaangevende Chinese onderzoekers zijn in de afgelopen maanden ontslagen vanwege aantijgingen van corruptie, waaronder Chen Jin, voormalig decaan aan de Shanghai Jiaotong Universiteit; Yang Jie, voormalig decaan natuurwetenschappen en technologie aan de  Tongji Universiteit; en Liu Hui, assistent decaan van de medische faculteit van de Tsinghua Universiteit.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK