Eigendunk over talenkennis onterecht

Nieuws | de redactie
31 juli 2006 | Nederlanders zijn erg tevreden over hun taalvaardigheid en goed in vreemde talen, vinden ze zelf. Onderzoek van de RU laat zien dat ze de beheersing van vreemde talen en zelfs van hun moedertaal overschatten. “Nederlanders denken vaak nog dat ze in het internationale zakenleven een vanzelfsprekende voorsprong hebben omdat ze hun talen zo goed beheersen. Anno 2006 blijkt dat voor een flink deel op zelfoverschatting te berusten.” Of het nu gaat om lager personeel of om leidinggevenden, acht op de tien onderzochte medewerkers in Nederland zijn zwakker dan ze zelf denken.

 Een kwart van de onderzochte personen kwam nauwelijks boven het beginnersniveau uit, terwijl ze zichzelf als gevorderde of zelfs vergevorderde beschouwden. Leidinggevenden schatten hun eigen taalvaardigheid het hoogst in, terwijl de helft van hen als halfgevorderd of minder uit de bus kwam. In totaal 293 medewerkers van Nederlandse organisaties werden getest op schrijf-, lees- en luistervaardigheid in het Engels, Duits, Frans of Nederlands. De toetsresultaten van de deelnemers aan het onderzoek werden vergeleken met het beeld dat ze zelf van hun taalvaardigheid hadden. De Nederlanders die aan het onderzoek deelnamen, bleken hun eigen taalvaardigheid systematisch hoger in te schatten dan volgens de uitkomsten van de toetsen op zijn plaats zou zijn. Gemeten op een schaal van zes taalniveaus, kwamen ze bijna allemaal voor lezen, luisteren of schrijven een of twee niveaus lager uit dan ze zelf gedacht hadden.

Dat was een opvallend verschil met eerdere onderzoeksresultaten van een recent project van de EU. Daaruit bleek dat de meeste Europeanen hun prestaties niet te hoog, maar juist te laag inschatten. Hoe het specifiek met de Nederlanders zat, werd in dat onderzoek niet nagegaan. De Nijmeegse onderzoekers Bert van Onna en Carel Jansen, hoogleraar Bedrijfscommunicatie, maakten gebruik van DIALANG, een geavanceerd taaltoetssysteem op het internet, bedoeld om gebruikers zelf hun vaardigheden in een of meer Europese talen te laten toetsen. U kunt dit systeem hier zelf benutten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK