Europa in actie tegen oppakken LSVb-voorzitster

Nieuws | de redactie
12 juli 2006 |

Rusland-delegatievoorzitter Camiel Eurlings in het Europees Parlement heeft met spoed vragen gesteld aan de EU-Raad van Ministers en de Commissie over de arrestatie en uitzetting van LSVb-voorzitster Irene van den Broek. Hij vraagt daarbij tevens dat zij deze zaak aan de orde stellen bij de aanstaande G8-top in Petersburg. Eurlings zei hierover tegen ScienceGuide: “Het heeft er alle schijn van dat de weigering te maken heeft met haar strijd voor meer democratie in Wit- Rusland. Als dat inderdaad zo is is dat onacceptabel. Europa heeft met Rusland recent een accoord gesloten om studenten zonder problemen toegang tot elkaars grondgebied te verlenen. Het bedrijven van buitenlandse politiek over de hoofden van Nederlandse studenten heen is uit den boze.”

De vragen luiden als volgt:
‘Hebben de Raad en de Commissie kennis genomen van het feit dat de Irene van den Broek, voorzitter van de LSVb, gisteravond de toegang is ontzegd tot de Russische Federatie?

Zijn de Raad en de Commissie bereid bij de Russische authoriteiten na te vragen op welke grond deze toegang is geweigerd en dit aan het Europees Parlement te communiceren?

Zijn de Raad en de Commissie het met mij eens dat het in ieder geval niet acceptabel is als Rusland Irene van den Broek de toegang geweigerd zou hebben wegens haar activiteiten voor de democratisering van Wit-Rusland in het kader van de actie Mission to Minsk?

Kunnen de Raad en de Commissie bevestigen, zeker ook in het kader van de recent bereikte overeenkomsten inzake visafaciliteiten, dat studenten als Irene van den Broek, onverwijld toegang moeten krijgen tot de Russische Federatie en kunnen zij laten weten welke actie genomen kan worden om herhaling te voorkomen?

Zijn de Raad en de Commissie bereid de zaak ook ter sprake te brengen via kanalen als de G8?’
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK