HO-compromis redt Duitse grondwet

Nieuws | de redactie
3 juli 2006 | De grootste hervorming van de Duitse grondwet sinds zijn opstelling in 1949 is gered doordat consensus gevonden kon worden over de positie van het hoger onderwijs. Strijdpunt was wie het beleidsgezag over universiteit en hogeschool bezit: Berlijn of de deelstaat?

Ten principale blijft het HO een ‘Landeshoheit’, maar enkele federale bevoegdheden blijven bestaan. Financiering via de bondsregering van de fysieke infrastructuur van hogescholen en universiteiten was al overeengekomen, maar maandenlang werd er touwgetrokken tussen de deelstaat premiers en de Berlijnse partijen. CDU-premiers en SPD-politici voerden een prestigestrijd over de vraag of op nationaal niveau geen investeringen verder zouden zijn toegestaan in de ontwikkeling van een Duitse kennissamenleving via het HO. Prof. Klaus Landfried, oud-voorzitter van de HO-koepel Hochschul Rektoren Konferenz, gaf scherpe commentaren hierover in de media, waaronder dit stuk op ScienceGuide.

Kanselier Merkel bereikte op de valreep in haar ‘grote coalitie’ een Salomonsoordeel-compromis: federale investeringen bovenop die van deelstaten in hun HO zijn mogelijk voor zover de deelstaten daar zelf mee instemmen. Ook blijft de regelgeving over toelating en diplomering federaal gebaseerd. Na de mislukking van deze Föderalismusreform onder de rood-groene regering in 2004 zei Merkel daarom: “Wir beweisen mit diesem Projekt Mut zur Veränderung.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK