Jupiter in greep van stormen

Nieuws | de redactie
26 juli 2006 | Op de grootste planeet in ons zonnestelsel is sinds enkele maanden een ongekend verschijnsel gaande. Naast de ‘rode vlek’ - een stormstelsel drie zo groot als de Aarde- fuseerden drie kleine stormen tot één nieuwe orkaan, Oval BA, in de hogere atmosfeer. Deze bleek zowel van vorm, kleur als temperatuur te veranderen. Vervolgens schoof de nieuwe vlek de voorbije weken op naar het grote stormstelsel.

Astronomen kijken gefascineerd toe hoe de luchtlagen van de planeet zeer dynamisch blijken. Inmiddels lijkt het er op, dat de kleinere vlek, al ‘Red Spot jr.’gedoopt, toch niet in de grote opgeslokt zal worden, maar er langs weg beweegt. “We believe the Great Red Spot will push Oval BA toward a southern jet stream, which is blowing against the oval’s counterclockwise rotation,” zegt Amy Simon-Miller van Nasa.”This would slow Oval BA’s spin, possibly reversing the process that reddened it in the first place.”
 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK