Leiden en IBM aan ‘superglijding’

Nieuws | de redactie
26 juli 2006 | Onderzoekers van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde en het Amerikaanse IBM T.J. Watson Research Center gaan samenwerken op het gebied van nanowrijving, dus tussen oppervlakken op de schaal van enkele atomen. Recent is in Leiden aangetoond dat de atomen zich onder bepaalde omstandigheden zo richten dat de wrijvingskracht tot vrijwel nul reduceert.

Onderzoeker Frenken noemt dit ‘superglijding’, met een knipoog naar dat andere natuurkundig fenomeen, supergeleiding. ‘Als superglijding echt bestaat en gecontroleerd kan worden ingezet, heeft dat grote betekenis voor ultrakleine bewegende machientjes, zogeheten nanorobots of ‘nanobots’. Tot nu toe is wrijving hét grote probleem bij beweging op nanoschaal. ‘Een paar keer heen en weer en het spul is kapot.’.

Het LION ziet dat fundamenteel onderzoek zich ook moet richten op het aanpakken en oplossen van praktische vraagstukken. Het instituut zoekt naar vooraanstaande wetenschappers die met één been in het bedrijfsleven staan. Ruud Tromp van IBM is het eerste wetenschappelijk staflid dat een directe link gaat leggen tussen het fundamentele onderzoek en de grote vraagstukken in de halfgeleiderindustrie. Hij zal enkele malen per jaar onderzoek verrichten binnen het LION, promovendi begeleiden en colleges geven.
Ruud Tromp is bij IBM leider van de groep ‘Molecular Assemblies and Devices’. Zijn onderzoek richt zich op de structuur en groei van oppervlakken en grenslagen, fase-overgangen aan oppervlakken en de groei van organische halfgeleidende kristallen. Tromp heeft naam gemaakt met het ontwikkelen van nieuwe experimentele technieken en methodes waarmee de structuur en groei van oppervlakken tot op atomair niveau bestuurd en gemanipuleerd kan worden. Zijn werk leidt tot nieuwe devices en materialen die met name voor de halfgeleiderindustrie, zoals IBM, van groot belang zijn.


Tromp studeerde in 1978 af aan de Universiteit Twente en promoveerde in Utrecht in 1982. Hij ontving drie maal de IBM Outstanding Innovation and Technical Achievement Awards: in 1987, 1991 en in 1992 en is lid van de Basic Energy Sciences adviescommissie van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ook is hij auteur van vele wetenschappelijke artikelen en heeft zes Amerikaanse octrooien op zijn naam.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK