Mode: veel vrouwen, veel Amsterdam

Nieuws | de redactie
26 juli 2006 | Bijna een kwart van de Nederlandse modeontwerpers woont en werkt in Amsterdam. De inspirerende omgeving, de reputatie als modestad en de klandizie zijn voor jonge ontwerpers reden om naar de hoofdstad te verhuizen. Steden als Arnhem leiden ook goede modeontwerpers op, maar zien hun studenten vertrekken na de studie. Ook is 80 % van de ontwerpers vrouw, geheel tegen de trend van de beeldvorming over de branche. Dit blijkt uit een onderzoek van economisch geograaf Rik Wenting van de UU.


Snelst groeiende sector

Het aantal modeontwerpers in Nederland is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Mode-ontwerp is een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. Er zijn meer dan 500 bedrijven actief in modeontwerp. En niet alleen befaamde mannen als Victor & Rolf of Mart Visser uit de haute couture behoren tot deze sector. Uit het onderzoek blijkt dat 80% van modeontwerpers vrouw is, slechts 12% actief is in de haute couture, en ruim de helft beneden modaal verdient.

Creatief centrum

Amsterdam steekt binnen Nederland met kop en schouders boven andere steden uit: 22% van de modeontwerpers woont en werkt in Amsterdam. Rotterdam en Utrecht volgen met 4% en Arnhem met 3%. Jonge talentvolle ontwerpers laten zich leiden door de naam en faam van Amsterdam als creatief centrum. Ook de belangrijke klanten van modeontwerpers komen vaak uit Amsterdam en omgeving. Het onderzoek laat zien dat ontwerpers die eerst in loondienst ervaring opdoen en dan een eigen bedrijf beginnen, meer kans op succes hebben. Ook dit werkt Amsterdam in de kaart, omdat de weinige grote mode-ontwerpbedrijven vooral in de hoofdstad zijn gevestigd. Zij fungeren als ‘moeders’ van nieuwe, succesvolle ondernemingen. Samenwerking tussen modeontwerpers draagt ook bij aan succes en komt meer voor in Amsterdam dan in andere steden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK