Nobelwinnaar naar de Lowlands University

Nieuws | de redactie
28 juli 2006 | E=MC². Onder die klassieke titel geeft Gerard ’t Hooft op de nieuwe aflevering van de Lowlands University zijn visie op de grote raadsels van het universum. De ‘man van het zwarte gat’ zal in gaan op zijn these achter dat fenomeen en zijn bewijzen presenteren.

Hij won de Nobelprijs in 1999 voor zijn werk aan  ‘the quantum structure of electroweak interactions in physics’ en zal nu in de Juliet-tent op het Lowlandsfestival de eerste zo gelauwerde prof zijn op het popfestijn.
Ook dit jaar weer een initiatief van Coolpolitics.

Gerard ‘t Hooft wordt geboren in Den Helder, maar groeit op in Den Haag. Het is zijn oom, hoogleraar in Utrecht, die hem de liefde voor natuurkunde bijbrengt. Na het Gymnasium studeert ’t Hooft wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij promoveert hier in 1972, maar al voor die tijd maakt hij furore binnen zijn vakgebied. Samen met zijn mentor, Martin Veltman, publiceert hij revolutionaire artikelen over deeltjesfysica, die hem als natuurkundige in één keer op de kaart zetten. In 1977 wordt hij tot hoogleraar theoretische natuurkunde in Utrecht benoemd en sinds 1998 is hij als hoogleraar verbonden aan het Spinoza Instituut. ’t Hooft wint vele prijzen, maar de Nobelprijs in 1999 (“voor het ophelderen van de quantumstructuur van elektro-zwakke interacties in de natuurkunde”) spant toch wel de kroon. ’t Hooft publiceert tientallen wetenschappelijke artikelen en boeken. Voor degene die niet zo goed in de deeltjesfysica en zwarte gaten zitten, schrijft hij twee boeken: ‘De bouwstenen van de schepping. Een zoektocht naar het allerkleinste’ uit 2002 ‘Planetenbiljart: Science fiction en echte natuurkunde’ uit 2006. In dit laatste boek beschrijft hij de zin en de onzin van science fiction.  

 U vindt hier bij hen ook het programma met de andere lowlandse hoogleraren als ex-astronaut André Kuipers,  Peter Hagoort, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap aan de Radboud Universiteit over brainpower, Richard Eikelenboom, de forensisch wetenschapper en DNA-deskundige die over Moord en Doodslag in de polder zal spreken,  en de Robinson Crusoe van de Noordpool, Marc Cornelissen, die de klimaatdiscussie vanuit heel eigen waarneming zal voeren.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK