Quota op de agenda

Nieuws | de redactie
31 juli 2006 | Europese samenwerking is mooi, maar te veel succes moet ook weer niet. Dat lijkt de Deense beleidslijn bij het HO-beleid. Nu een derde van de geneeskunde-inschrijvingen uit Zweden blijkt te komen slaat minister Helge Sander alarm in Brussel: “"It is clearly a problem that so many places are taken by the Swedish when we need them in Denmark. I have to admit that the Nordic cooperation has failed in this regard and now we have to find a solution at the EU [level]."

Door de nauwe verwantschap tussen de talen is het in Scandinavië goed mogelijk in een buurland de opleiding te doen. Met niet EU-lidstaat Noorwegen hebben de Denen een quota-afspraak gemaakt, maar het EU- recht staat dat met Zweden niet toe. Aangezien de Zweedse regering een numerus instroomfixus van 400 medische studenten hanteert, gaan vele van de 1400 aspiranten de Sond over naar Denemarken. De Deense regering wil dit knelpunt daarom in de Unie op de agenda zetten.

De Waalse en Oostenrijkse ministers staan voor vergelijkbare problemen. Pogingen om via quota tot regulering te komen worden op grond van Europese regels onrechtmatig verklaard, maar de Oostenrijkse regering is voornemens via een nieuwe opzet dit juridisch nogmaals ten principale uit te testen.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK