Rusland zet LSVb-voorzitster vast

Nieuws | de redactie
12 juli 2006 | Vakantie in Moskou was voor Irene van den Broek van de LSVb achteraf niet zo’n goed idee. Bij aankomst werd zij opgepakt en ondanks een geldig visum op de luchthaven vastgezet. Op het eerste de beste vliegtuig naar Zwitserland werd zij Poetins rijk weer uitgegooid. De reden is helder: Irene is een van de initiatiefnemers van Mission to Minsk, de Europa-wijde actie tegen de onderdrukking van studenten en andere burgers in Wit-Rusland door dictator Loekasjenko. Dit duidt er op dat de Russische regering de zwarte lijst van dat regime eveneens hanteert.

Dit zou een ongekende vorm van samenwerking zijn in Europa tussen een dictatuur en een buurland, dat een democratie claimt te zijn. De voorzitter van de Rusland-delegatie in het Europees Parlement, CDA’er Camiel Eurlings, noemde tegen ScienceGuide deze opstelling en handelwijze van de Russische regering: “Ongehoord! Je pakt toch geen studentenvoorzitter uit ons land op alsof zij een crimineel is. Ik zal hier onmiddellijk actie op ondernemen richting de Europese Commissie.” De timing hiervan is des te opmerkelijker aangezien president Poetin binnenkort als voorzitter van de G8 de wereldtop ontvangt en zich daarom als modern en democratisch gezind wereldleider tracht te profileren.

Hier leestu Irene’s eigen commentaar dat zij ter plekke in haar hyves kon plaatsen:

Ik ben niet welkom in Rusland. Ik sta op een lijst van boze grote mensen die ze liever niet zien in Moskou. Daar kwam ik gisteren achter toen ik na ruim vijf uur vliegen weer rechtsomkeerd kon maken. Maar niet nadat ik vier uur opgesloten had gezeten, vijf uur in een (bijna) lege terminal heb gezeten met twee potige Russen die op deze staatsvijand moesten letten (ze zou maar vluchten – zonder paspoort, ticket, papieren of bagage) en daarna nog drie uur op een uiterst comfortabel vliegveldbankje mocht rusten voordat ik in het eerste vliegtuig terug naar Nederland werd gezet. Dames en heren, het was me het dagje wel :eyes:

Ik sta op een zwarte lijst – zoveel konden ze me op het vliegveld wel vertellen – maar waarom is onduidelijk. Maar voor mij is er geen twijfel mogelijk: mijn strijd met Mission to Minsk om democratie in Wit-Rusland van de grond te krijgen is mij fataal geworden. Dat we in Wit-Rusland niet meer welkom zijn, dat kon je natuurlijk wel verwachten. Maar dat ik ook in Rusland hiervoor geweigerd zou worden, dat kwam als een onaangename verrassing. Het zegt in ieder geval genoeg over de nauwe banden tussen Minsk en Moskou en de steun van Putin voor Wit-Russische dicator Lukashenko en zijn kameraden.

Het begon gisteren allemaal bij de Passport Control op Moscow Domodedovo. Mijn visum en immigration card waren in orde, maar toen mijn paspoortnummer werd ingetypt keek de douanemedewerker bevreemd naar zijn computer. Hij wees en discussieerde wat met zijn collega, en las van mijn visumaanvraag op: this is your first visit to Russia? Really? Hij veryocht me mee te lopen en ik werd gedropt bij een kantoortje. Na een half uur werd ik verzocht mee te lopen naar een kamer. Ik werd naar binnen gestuurd en de deur ging achter mij in het slot. In de kamer zaten nog een zestal Kirgiezen (ofzo) die geen woord engels spraken maar mij met hand- en horlogegebaren duidelijk maakten dat ze er al een dag zaten. Op de grond lagen overal kartonnen dozen. Nee, dat geeft de burger moed! Na bijna vier uur in dit hok te hebben gezeten zonder ook maar iets te horen over wat er aan de hand was vond ik het wel mooi geweest en belde ik het noodnummer van het Nederlandse consulaat in Moskou. Toen ik het consulaat aan een van mijn “bezetters” gaf werd ik snel uit het hok gehaald en in en terminal neergezet. Daar gaven ze uiteindelijk toe dat ik niet welkom was in het land en dat ik op een zwarte lijst stond. Ze belooften me een hotel (nooit gezien) en de eerste vlucht terug (da’s wel gelukt) en nu zit ik hier op uiterst neutraal grondgebied: Zwitserland, aan het wachten op mijn vlucht naar Nederland.

Ik weet nou niet of ik blij moet zijn dat mijn werk voor de democratie nu ook in Rusland wordt erkend (echter nog niet op waarde geschat) of dat ik moet balen dat mijn langverwachte vakantie naar Moskou nu niet, maar misschien ook nooit niet zal plaatsvinden…
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK