Sleutelteksten Nederlandse cultuur digitaal gemaakt

Nieuws | de redactie
11 juli 2006 | De Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek krijgen 3 miljoen € voor hun gezamenlijke project om bijzondere collecties te digitaliseren. Het gaat hierbij om werken van vóór 1800, waarvan de belangrijkste collecties zich in de Koninklijke Bibliotheek en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden bevinden. Minister Van der Hoeven draagt daarnaast 800.000 euro bij aan de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, een stichting waaraan de Taalunie en universiteiten deelnemen. Hier gaat het om het digitaal toegankelijk maken van 1000 sleutelteksten uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

De investeringen maken deel uit van een Nationaal Programma Digitalisering voor de Geesteswetenschappen waartoe de Koninklijke Bibliotheek op verzoek van minister Van der Hoeven het initiatief heeft genomen. Hierdoor wordt de toegankelijkheid van onderzoeksinformatie verbeterd en kunnen nieuwe onderzoeksvragen gesteld worden. Ook neemt door digitalisering de effectiviteit van het historisch en letterkundig onderzoek toe, omdat bronnenonderzoek veel minder tijd kost.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK