Televisie verlaagt schoolprestaties

Nieuws | de redactie
3 juli 2006 | Scholieren met een eigen tv halen de laagste cijfers voor hun leerprestaties. Een studie onder tienduizenden leerlingen in Duitse steden en plattelandsgebieden door het Kriminologisches Forschungsinstitut Niedersachsen geeft aan dat kinderen lagere scores halen naar mate zij meer tijd voor de ‘Flimmerkiste’ zitten.

Vooral de Duitse moedertaal, wiskunde en maatschappijleer lijden onder dit effect. De minste resultaten halen daarbij de scholieren die op hun eigen kamer een televisie hebben. Dat de helft van de kinderen in bijvoorbeeld deelstaat Thüringen over zo’n eigen tv beschikken, noemt instituutsleider prof. Christian Pfeiffer “Ausdruck von Lebensarmut.”

Ook wát kinderen zien heeft grote effecten. Kinderen in intacte omstandigheden, waar werkloosheid noch geweld in het gezin voorkomen, kennen een gewelddadigheidsquote van 7,5%. Zien dezelfde kinderen regelmatig horrorfilms of geweldsgames op playstations, stijgt hun deelname aan wrede handelingen tot boven de 32%.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK