Tsunami-beurs helpt medici ter plekke (1)

Nieuws | de redactie
13 juli 2006 | De eerste ‘Tsunami-beurs’ van de UM en Q-Park is uitgereikt aan de Indonesische masterstudente Rosaria Indah. Zij was acht maanden zwanger toen de tsunami van december 2004 haar woonplaats verwoestte en zij vijfhonderd familieleden verloor. Twee weken na de ramp beviel zij van een gezonde dochter. Ze werkte in een veldhospitaal tot de dag van haar bevalling. ‘Ik ben zeer dankbaar dat ik deze kans krijg. Alle kennis die ik hier opdoe, is direct toepasbaar in Indonesië.’ Rosaria zal de opgedane kennis aanwenden om de opleiding Geneeskunde aan haar universiteit in Banda Atjeh volgens het pgo-model te hervormen.

Na de tsunami startte de UM een beurzenprogramma voor studenten uit de door de ramp getroffen gebieden. Mede dankzij een royale bijdrage van Q-Park werd in totaal 115.000 euro opgebracht. Rosaria Indah volgt de Master of Health Professions Education ‘op afstand’ en komt drie keer vier weken naar de UM. Op deze manier kan ze haar werk aan de Syiah Kuala University in Banda Atjeh gewoon voortzetten.

Deze universiteit in de hoofdstad van de provincie Atjeh, in het uiterste noorden van Sumatra, wil haar opleiding Geneeskunde drastisch vernieuwen. Rosaria Indah zal met haar verworven kennis hier het voortouw in nemen. ‘Ik wil ervoor zorgen dat artsen patiëntgerichter en –vriendelijker worden. Ik ben zelf arts en zie al jaren hoeveel beter dat in Atjeh zou kunnen en moeten. Communicatievaardigheden zijn een must. Door aan de bron van waar nieuwe artsen gevormd worden te werken, hoop ik hier een positieve bijdrage aan te leveren. Probleem Gestuurd Onderwijs lijkt ons de beste manier hiervoor.’

Volgens Rosaria Indah is er vooral behoefte aan ‘human resources’ voor de wederopbouw. ‘Nieuwe gebouwen zijn er al veel. Maar de tsunami heeft ook veel menselijk kapitaal vernietigd. Professoren, topstudenten van de universiteit; die heb je niet 1-2-3 weer terug. Gelukkig zijn er bedrijven en organisaties die deze behoefte zien en steunen. Iedereen in Indonesië is zeer bereid om de dingen anders en beter te maken dan ze voor de tsunami waren.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK