Waterschap aanjager regionale economie

Nieuws | de redactie
26 juli 2006 | Waterschappen als dat van ‘Regge en Dinkel’ blijken belangrijke aanjagers van de regionale economie. Elke euro die dat waterschap investeert, levert 1,70 euro op voor de economie in Overijssel. Dit is een van de conclusies uit een onderzoek van de UTwente. Wetenschappers van het Centrum voor Schone Technologie en Milieubeleid van de UT gebruikten een methode die tot nu toe vooral werd gebruikt om de economische impact van bedrijven op de regionale economie te onderzoeken.

Op Nederlandse overheidsinstellingen daarentegen, zoals het waterschap, is deze vorm van onderzoek nog nauwelijks toegepast.
Belangrijkste conclusie: de positie van het waterschap binnen de regionale economie is van niet te onderschatten belang. Het waterschap besteedt geld aan onderhoud van watergangen, biedt werkgelegenheid en investeert geld in de regio. Alleen al in de regio Twente besteedt en investeert het waterschap Regge en Dinkel jaarlijks 57,5 miljoen euro. Veel leveranciers en toeleveranciers van het waterschap komen uit Twente en Overijssel. Ongeveer 90 procent van het geld dat het waterschap besteedt aan personeel en onderhoud wordt binnen Twente besteed.

Een groot gedeelte van de belastinginkomsten die Regge en Dinkel krijgt, wordt weer geïnvesteerd en fungeert als aanjager voor de regionale economie. Bovendien stimuleren de nieuwe projecten van het waterschap de Twentse industrie tot de ontwikkeling van innovatieve technieken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK