Blauwalgen wel nieuws, geen alg

Nieuws | de redactie
11 augustus 2006 | Dankzij de hoge temperaturen in juli was de blauwalg nationaal nieuws. Vooral bij warm weer en weinig wind zorgen blauwalgen voor een hoop overlast in open wateren en vormen daarmee een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Niettemin zijn blauwalgen in de evolutie van de aarde heel belangrijk geweest, omdat ze er met de productie van zuurstof als eerste voor zorgden dat de omstandigheden voor het ontstaan van leven enorm verbeterden. De onderzoeksgroep Aquatische Microbiologie aan de Universiteit van Amsterdam doet al jarenlang onderzoek naar blauwalgen en maatregelen om de overlast van blauwalgen te verminderen.


In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, behoort blauwalg niet tot de algensoorten. Het is een zogenaamde cyanobacterie, die onder invloed van licht CO2 uit de lucht omzet in suikers en zuurstof door middel van fotosynthese. Daarmee zijn blauwalgen in de evolutie van de aarde heel belangrijk geweest. Zijn naam dankt de bacterie aan blauwe pigmenten die bij de fotosynthese zijn betrokken. Deze blauwe kleurstoffen komen vooral vrij wanneer hij gaat rotten. Edda Heinsman sprak hierover met aquatisch microbioloog Jolanda Verspagen (UvA).  Lees hier dit interview.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK